ESEMÉNYNAPTÁR

September 2021
S M T W T F S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

szgyf_banner.jpg

infoblokk kedv final felso cmyk ESZA

Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Gyermekvédelmi Központ
Az intézmény elérhetősége:
Intézményvezető: Repelik Anikó
Cím: 4700 Mátészalka, Képes Géza út 2.
Tel: 06-44-502-784
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 1. Szűcs Judit: általános intézményvezető helyettes
 2. Juhászné Takács Tímea: Mátészalkai szakmai terület,  szakmai intézményvezető helyettes: 06-20-289-3452
 3. Nagy Csaba: Nyírbogáti szakmai terület, szakmai intézményvezető helyettes: 06-20-290-4840
 4. Fazekas Judit: Tiszadobi szakmai terület, szakmai intézményvezető helyettes: 06-20-980-8776

Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyei Gyermekvédelmi Központ 2016. július 01. napjával jött létre a Szociális és Gyermekvédelmi
Főigazgatóság integrációs törekvéseinek megfelelően.

A fenti időpont kezdetétől a Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyei Gyerekvédelmi Központ Tiszadob, Szabolcs- Szatmár-Bereg Megyei
Gyermekvédelmi Központ Nyírbogát és a Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyei Gyerekvédelmi Központ Baktalórántháza majd 2016. szeptember 01-től a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Nyírbátori Éltes Mátyás Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Gyermekotthon és Kollégiumból a 40 fős gyerekotthoni része olvadt be a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Mátészalkai Gyermekvédelmi Központba. Így lett a gyerekvédelmi intézmény neve: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekvédelmi Központ, melynek székhelye: 4700 Mátészalka, Képes Géza út 2.

Az egész megyei otthont nyújtó szakellátást biztosító intézmény -kivéve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat által működtetett Befogadóotthont - egy irányítás alá került.

Az intézmény alaptevékenysége:

 1. gyermekotthonaiban és lakásotthonaiban a beutaló szerv által ideiglenes hatállyal elhelyezett, illetve a gyámhatóság által nevelésbe vett kiskorúak jogszabályban előírtak szerinti otthont nyújtó ellátása.
 2. különleges ellátás biztosítása a tartósan beteg, fogyatékos, valamint a 3 éven aluli gyermekek számára.
 3. speciális ellátás biztosítása a súlyos pszichés, vagy súlyos disszociális tüneteket mutató, illetve pszichoaktív szerekkel küzdő, illetve a kettős szükségletű gyermekek számára
 4. ideiglenes gondozás biztosítása azon gyermekek számára, akik lakóhelyükről önkényesen távoztak el, így ellátás és felügyelet nélkül maradtak
 5. a gyermekvédelmi szakellátásban nagykorúvá vált fiatal felnőttek számára a gyámhatóság által elrendelt utógondozói ellátás biztosítása, szükség esetén az intézményben utógondozói ellátásban részesülő fiatal felnőtt gyermekének befogadása, az intézményben utógondozói ellátásban részesülő fiatal felnőtt gyermekének átmeneti gondozása
 6. a gyámhatóság által elrendelt utógondozás biztosítása

Ellátandó terület: Szabolcs- Szatmár Bereg Megye

Az ellátandó terület nagysága miatt az integrált intézményt 3 szakmai területre oszlik: /a) mátészalkai terület, b) nyírbogáti terület, c) tiszadobi terület/.

 1. A mátészalkai szakmai területhez tartozik 1 db 112 fős és 1 db 48 fős gyermekotthon, 2 db 12 fős normál és 3 db 8 fős különleges gyermekotthon.
 2. A nyírbogáti szakmai területhez tartozik 2 db 40 fős gyermekotthon, 2 db (10-12 fős) normál lakásotthon.
 3. A tiszadobi szakmai területhez tartozik 1 db 40 fős gyermekotthon, melynek 2 db speciális csoportja van az ilyen szükségletű gyermekek  számára ( 8-8 férőhellyel). Egy 22 fős Utógondozói Otthon továbbá 11 db (10-12 fős) normál lakásotthon és 1 db 8 fős különleges lakásotthon.

Intézményünk valamennyi telephelyén  otthont nyújtó ellátást biztosít. Olyan gyermekek befogadásáról, fejlesztéséről, neveléséről gondoskodik, akik saját családjukban veszélyeztető körülmények között nevelkedtek.

A gyermekotthonainkban és a lakásotthonokban a gondozás nevelés célja, hogy a neveltek testileg, értelmileg érzelmileg, erkölcsileg koruknak és képességeiknek megfelelően fejlődjenek, képességeik, személyiségük a lehető legteljesebb módon kibontakozzék, és képessé váljanak a vérszerinti családjukba való visszailleszkedésre, vagy nevelőszülői, illetve örökbefogadó családba történő beilleszkedésre, az önálló életvitelre.

Cél, hogy a gyermekek a családi mintát követő környezetben éljenek. Ugyanolyan vagy majdnem ugyanolyan élethelyzeteket tapasztaljanak meg, mint amire lehetőségük lenne a funkcióiban jól működő családban.

Az intézmény teljes körű ellátást nyújt. Különböző szabadidős tevékenységeket szervez a gyerekek részére. Lehetőségük van barkácsolni, különböző kézműves technikákat elsajátítani, sportolni (futball, asztalitenisz, teqball, kondicionáló terem használata csak felnőtt felügyelete mellett), valamint intézmény által rendezett ügyességi versenyeken részt venni. Ezen kívül minden évben külön-külön szerveznek a gyermekotthonok/lakásotthonok farsangot, ki mit tud?-ot, húsvéti- szüreti népszokások megismertetésével kapcsolatos rendezvényeket, valamint különböző műveltségi vetélkedőket.

Az intézmény életében komoly szerepet játszik a tehetséggondozás.  A „Zene az kell, hogy ne vesszünk el” projekt keretében többféle hangszer (gitár, dob, szintetizátor), ezen kívül cigány tánc és ének elsajátítására van lehetősége a gondozottjainknak mindhárom szakmai területen.

Évente több alkalommal is megmérettetnek országos tehetségkutató versenyeken a standard és latintáncot, autentikus cigány táncot, valamint konga dobot tanuló gyermekeink.

A gyermekotthoni és lakásotthoni férőhelyeink száma összesen 502 fő

Dolgozói létszám: összesen:  319 fő, melyből

Vezető közalkalmazott: 15 fő
       
intézményvezető 1 fő
       
általános intézményvezető helyettes: 1 fő
       
szakmai intézményvezető helyettes: 2 fő
       
gyermekotthon vezető: 10 fő

Egyéb közalkalmazott: 304 fő